Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei

A Széchenyi István Egyetem „Határtalan építészet 3” név alatt futó két éves Leonardo da Vinci mobilitási programja 2014. május 31-én sikeresen befejeződött. Ennek eredményeképpen az Egyetemen végzett 13 friss diplomás építész végezhetett féléves építésztervezői szakmai gyakorlatot Európa számos, eltérő profilú építészirodájában.
Határtalan építészet - egy mobilitási program eredményei

 A projektet a Tempus Közalapítványon keresztül az Európai Unió 75 ezer euróval támogatta. A Leonardo program ösztöndíjának fő célja a fiatal munkavállalók mobilitási képességének erősítése. Az Egyetem volt hallgatói számára a támogatás elsősorban szakmai és kulturális tapasztalatszerzést segítette elő – nem mellékesen a különböző nyelvű és struktúrájú építész irodák működésével is megismerkedhettek. A projekt lebonyolítása során fontosnak tartottuk, hogy a résztvevők ne kerüljenek egyazon irodába. Ezt azért tartottuk lényegesnek, hogy a kiutazók saját képességeiket jobban megismerjék, emellett jobban rákényszerüljenek az idegen nyelvű kommunikációra.

 

 

 

A visszaérkező fiatal építészek beszámolói alapján megállapítható, hogy – a hazai építőiparban erősen érezhető recesszió idején – a diploma utáni külföldi munkavégzés fontos startkő lehet. Volt diákjainkat izgalmas és innovatív projektekbe egyenrangú alkotótársként vonták be, ahol önálló munkarészek elvégzését is elvárták tőlük. A résztvevők egyértelműen előnyösnek ítélik meg a külföldi szakmavégzést támogató projektünkben való részvételt, ami által az egyetemen megszerzett építészeti ismereteiket bővíthették, emellett újszerű látásmódok megismerése vált lehetővé.

 

A kiutazók részletes és képes beszámolóit és a program lebonyolításával kapcsolatos információkat az Egyetem erre a célra készített honlapján lehet megtekinteni.

 

A Széchenyi István Egyetem 2005 óta három, kizárólag építészhallgatók és friss diplomások számára készített projektet bonyolított le, amelyek során 38 építész végezhetett külföldi szakmai gyakorlatot. A Leonardo da Vinci program, ami az Európai Bizottság szakképzési együttműködési programja volt, 2013. évben lezárult, ennek ellenére szándékunkban áll az előző projektjeinkhez hasonló programokat szervezni, amellyel végzős építészeink későbbi munkavállalói sikerességét támogathatjuk.

 

Forrás: epiteszforum.hu