Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók

Az Európai Bizottság hatásvizsgálatából kiderül, hogy a külföldi tapasztalatokkal rendelkezők jóval előnyösebb helyzetben vannak a munkaerőpiacon.
Könnyebben kapnak munkát az Erasmus hallgatók

Azok a diákok, akik tanulmányaik egy részét külföldön töltik, nem csupán egyes szakterületeken tesznek szert nélkülözhetetlen ismeretekre, hanem olyan készségeket is szerezhetnek, amelyek a munkáltatók szemében rendkívüli értéket képviselnek. Az Európai Bizottság tanulmányából – amelyben független szakértők csaknem nyolcvanezer hallgató és vállalkozás válaszait dolgozták fel – kiderül, hogy a korábbi Erasmus ösztöndíjasok között 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, mint a kizárólag hazai képzésben részt vevők esetében, a tanulmányok elvégzése után öt évvel pedig 23 százalékkal kevesebb az egykori Erasmus hallgatók között a munkanélküli.

 

Ennek oka többek között az, hogy a program kifejezetten megerősít bizonyos személyiségjegyeket. A résztvevők több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy a nyelvtudás mellett fejlődtek a társas készségei is – mint például a tolerancia, önbizalom, problémamegoldó készség, kíváncsiság, a saját erősségek és gyenge pontok ismerete vagy a határozottság –, ezeket pedig a munkáltatók 92 százaléka nagyra értékeli az új alkalmazottak felvételénél. Ráadásul a munkáltatók szemében a külföldi tapasztalat jelentősége is egyre nagyobb: 2006 és 2013 között 37-ről 64 százalékra nőtt a fontossága.

 

Az Erasmus ösztöndíjasok tanulmányaik folytatása mellett szakmai gyakorlatukat is eltölthetik külföldön. A hatástanulmány szerint, aki él ezzel a lehetőséggel, gyorsabb előmenetelre számíthat: a munkáltatók 64 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

 

Az Erasmus gyakornokok vállalkozói készség tekintetében is előrébb járnak, mint otthon maradt társaik: tízből egy gyakornoknak már saját vállalkozása van, négyből több mint három pedig tervezi, vagy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy önálló vállalkozás indításába kezdjen.

 

Az Európai Bizottság 2014. szeptember 22-ei sajtóközleménye itt olvasható.