Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Tőzsér Béla kutatásai vonzzák ide a diákokat

A mostani szélsőséges időjárás már a klímaváltozás jele. Tőzsér Béla szekszárdi energiagazdálkodási szakmérnök szerint ezért bőven van tennivalónk, de vannak lehetőségeink is.
Tőzsér Béla kutatásai vonzzák ide a diákokat

Tőzsér Béla a legjobb menedzser, vállalkozása, az Envirosan Bt. pedig a legjobb cég díját kapta az Oxfordi Akadémia Socrates Bizottságától, nemrégiben számoltunk be erről. A nemzetközi hírű szekszárdi környezetmérnök azonban ennél értékesebbnek tartja az ENSZ Fenntarthatósági Testületének díját, mellyel a világon bárhol alkalmazható klímavédelmi technológiai rendszerüket ismerte el a nemzetközi szervezet. Munkája időnként szélmalomharcnak tűnhet, holott a szakma elfogadja, díjazza törekvéseit, hiszen kutatási eredményei azt bizonyítják: bolygónk és persze szűkebb környezetünk védelme úgy is lehetséges, hogy közben például az energiatermelésre szakosodott cég profitot is termel.

 

A mikroalga-szaporítási kísérletek szerint az algáknak egyaránt szerepük lehet a rákmegelőzésben és a klímavédelemben. A szén-dioxidból és egyéb klímaszennyező gázokból hasznos algasejtek állíthatók elő, melyek táplálékként, táplálék-kiegészítőként és takarmányként használhatók fel. Gyógyszerek és kozmetikumok gyártásához is fontos összetevőül szolgálhatnak. A megújuló energia területén is nagy lehetőségek rejlenek az algatenyésztésben, a szaporításuk üzemi szinten gazdaságos.

 

Az Envirosan szennyvíztechnológiai, környezetvédelmi és vízminőségvédelmi létesítményekkel kapcsolatos műszaki tervezésre, műszaki tanácsadásra és szakértésre, valamint terepműszeres vizsgálatok és környezetvédelmi felülvizsgálatok végzésére alakult. 2000-től nyitottak a megújuló energetika, különösen a bioenergetika irányába. Tőzsér Béla munkatársával, Szabó Réka mérnök menedzserrel 2010-től végez brüsszeli felkérésre bioenergetikai, intelligens energetikai és más területen kutatási szakértői munkákat, így pályázatokat értékelnek, projekteket ellenőriznek.

 

Évek óta fogadnak egyetemistákat, akik nem mindennapi gyakorlati tapasztalatra tesznek szert a szekszárdi laboratóriumban és az üzemlátogatások alkalmával. Június végén három török diák érkezett az Erasmus+ program keretében. A két fiatal hölgy, Tugba Dindar és Özge Yener vegyésznek készül, a fiú, Tayfun Hilmi Akbabanek biológus.

 

"Arra törekszünk, hogy integrált szolgáltatást nyújtsunk" – mondja Tőzsér Béla. "Értékesebb, aki több mérnöki műveletet ismer: azaz meg tudja tervezni a berendezéseket, ismeri működésüket, és ha szükséges, meg is tudja javítani azokat. Korábban például olyan francia diákok is jártak nálunk, akik energetikai szakembernek készültek, ráadásul atomenergiával foglalkoztak. Abban, hogy az egyetem felfigyelt ránk, szerepe volt persze Paks közelségének is. Azóta az egyik diák már a francia atomenergetikai kutatóintézetben dolgozik" – teszi hozzá.

 

Most csütörtökön a török diákok Bátaapátiban jártak laborlátogatáson, de megnéztek egy Somló-hegyi borházat, egy Kaposvár környéki vágóhidat és egy kastélyszállót is, hiszen a szennyvízkezelése mindegyiknek érdekes. A török fiatalok emellett megismerkedtek egy dunaföldvári bioetanol üzemmel és a pécsi biomassza erőművel is, az elsődleges azonban Tőzsér Béla kutatásainak tanulmányozása volt. A szakember azt is elmondta: neki a mérnöki munka, és annak létesítménnyé fejlesztése az elsődleges.

 

Mikroalga és ősbaktérium

A mikroalgák rendkívül szaporák. A duplázódási idejük négy-öt óra, bár akadnak „lustább” változatok is. Egyes algafajok a legtisztább energiahordozó, a hidrogén előállítására is képesek. Mások szén-dioxidot nyelnek el és oxigént „lélegeznek ki”, aminek következtében mérséklődik az üvegházhatás. Van olyan is, amelyből selyemszálat lehet készíteni. Tőzsér Béla emellett mostanság ősbaktériumokat, azaz archeákat is tanulmányoz, melyek szintén nagyon szaporák, és amelyek speciális sejtösszetételük miatt szélsőséges körülmények között is képesek reprodukálni önmagukat. Amilyen igénytelenek, olyan jól alkalmazhatók a gyógyászatban.

 

A cikk szerzõje: Budavári Kata

Forrás: www.teol.hu