Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Erasmus+ Program a duális szakképzés támogatására

Magyarországon az Szht. és a szakképzési törvény módosítása alapján megindult a vállalati gyakorlati szakképzéshez kapcsolódó tanulószerződéses rendszer kiterjesztése. Ehhez az úgynevezett „duális” képzési rendszerhez egyre több vállalat kapcsolódik, azonban fontos feladat a rendszer további fejlesztése, illetve a bevont vállalatok számának további növelése.
Erasmus+ Program a duális szakképzés támogatására

A duális képzés elterjesztése Európában is prioritás. A „Nemzeti hatóságok a tanulószerződéses gyakorlati képzésért” (2014/C 87/07) Európai Uniós pályázati felhívás célja a szakmai alapképzési rendszerekhez tartozó tanulószerződéses gyakorlati képzés bevezetésének vagy korszerűsítésének támogatása. A pályázaton támogatásban részesült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal koordinációjában, osztrák-magyar partnerség keretében megvalósítandó ERASMUS+: VET-SAT projekt (Vocational Education and Training: Support for the Apprenticeship Take-up).

 

A megvalósítandó Erasmus+ Program célja, hogy az osztrák rendszer elemeit áttekintve, segítse a hazai vállalati gyakorlati tanulószerződéses rendszer további fejlesztését, a bevont vállalatok és a megkötött tanulószerződések számának további növelését, a hazai kamarák, az MKIK és a NAK bevonásával. Fontos lépés egy olyan praktikus eszköz kialakítása, amely vonzóvá és kiszámíthatóvá teszi a tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszer bevezetését. Ennek megfelelően a projekt során megvalósul a hazai tanulószerződéses rendszer áttekintése, és az elérhető tanulmányok, szakmai anyagok alapján egy, a bevonandó vállalatok számára kialakítandó költséghatékonyságot mérő kalkulátor kifejlesztése, amely több nyelven, több tagállamban is használható. A kalkulátor a tervek szerint konkrét, gyakorlati támogatást nyújt majd a kamaráknak ahhoz, hogy a vállalatok számára meggyőző adatokat biztosítson a tanulószerződéses diákok felvételére, tanulószerződés kötésére. A pályázat második célja a tanulószerződések kiterjesztése kísérleti jelleggel olyan szektorok felé, amelyekben jelenleg nem létezik tanulószerződéses képzés, ilyen például a pénzügyi szektor. A projekt az elért eredmények disszeminációjával, valamint egy fejlesztésre vonatkozó akcióterv kidolgozásával zárul.

Magyar partnerek: NGM, MKIK, NAK, NGTT (Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács).

Osztrák partnerek: Szövetségi Tudományos, Kutatási és Gazdasági Minisztérium; Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara; BBRZ Szolgáltató Csoport.

A projekt időtartama: 24 hónap

A cikk szerzője: Jankó Tamás

Forrás: Szak- és Felnõttképzés, Tanévnyitó 2015/16