Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerőpiacon - Segítünk őket megtalálni!

A Tempus Közalapítvány is részt vett a 12. Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállításon, ahol bemutattuk az Europass dokumentumokat, a cégek és oktatási intézmények együttműködési lehetőségeit és az Erasmus Alumni szolgáltatásait is.
Keresettek az Erasmus hallgatók a munkaerőpiacon - Segítünk őket megtalálni!

November 12-én munkatársunk, Szabó Csilla, a Nemzeti Europass Központ koordinátora Pályakezdők nemzetközi tapasztalattal? A tehetséges fiatalok megszerzésének titka címmel tartott előadást Polgár Petrával, a Randstad Hungary Kft. munkatársával és Virga Józseffel, az Erasmus Student Network magyarországi elnökével együttműködve. Az előadás különleges koncepciója sok érdeklődőt vonzott.

 

Virga József saját tapasztalatain keresztül mutatta be az Y-generáció jellemzőit és hogy az ösztöndíjas hallgatók milyen képességeket szerezhetnek meg az Erasmus alatt. Elmondta, hogy a külföldön töltött időszakban számos olyan személyiségjegyük fejlődik a fiataloknak, amelyeket a munkáltatók is nagyra értékelnek. Ezek többek között az önállóság, a problémamegoldó készség, az önbizalom és a céltudatosság.

 

Polgár Petra is megerősítette, hogy az álláskeresésnél óriási jelentősége van a fiatalok külföldi tapasztalatainak, hiszen a cégek számára elsődleges, hogy fejlett emocionális és szociális kompetenciákkal rendelkező munkavállalókat találjanak. Tapasztalati szerint a munkaképes nyelvtudás mellett az „életrevalóság”, a motiváltság és az együttműködési készség valódi értéket jelent a munkáltatók számára.

 

Szabó Csilla előadásában rámutatott, hogy a cégek éppen azokat a tulajdonságokat keresik tehát a munkavállalókban, amelyekkel a legtöbb Erasmus hallgató rendelkezik – és ezt kutatások is alátámasztják. A Tempus Közalapítvány ezért egyfajta híd szerepet betöltve szeretné összekapcsolni a volt Erasmus ösztöndíjas hallgatókat a frissdiplomás munkaerűt keresű cégekkel. Ennek érdekében mőködik például az Erasmus Alumni hálózat, amely a nemzetközi tapasztalattal rendelkező pályakezdők és a munkaadók kapcsolatfelvételét segíti. Így akár speciális nyelvtudást vagy szakterületet igénylő pozíció esetén is egymásra találhatnak a munkáltatók és a mobilitási programokban részt vett fiatalok.

A témáról november 26-án kerekasztal-beszélgetés keretében hallhatnak további információkat az érdeklődők. A Tempus Üzleti Kávéház – Y generációs fiatalok toborzása és megtartása című rendezvényre november 23-ig regisztrálhatnak az alábbi linken.

 

További információ: europass.hu, www.erasmusplusz.hu