Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Mit kínál az Europass a HR-eseknek?

„Egy gombnyomással a saját céges CV-adatbázisba illeszthetőek az Europass formátumban érkezett önéletrajzok” – mondta új, a munkaadókat célzó fejlesztésükről a HR Spiritnek Szabó Csilla. A Tempus Közalapítvány Europass koordinátorával az Europass 10 éves születésnapja apropóján beszélgettünk az "EU legnépszerűbb dokumentumáról". Tavaly Magyarországról 1,3 millióan töltöttek ki ilyen önéletrajzot, és 10-ből átlagosan 4 álláspályázat így érkezik a munkaadókhoz.
Mit kínál az Europass a HR-eseknek?

Milyen önéletrajzzal pályázott 2012-ben, amikor jelentkezett mostani munkakörébe?

- Természetesen Europass önéletrajzzal (nevet). A Tempushoz korábban és most is minden pályázathoz ilyen formátumú CV-t kérünk magyar és angol nyelven.

 

Őszintén: mi volt a véleménye akkor az Europass CV-ről?

- Alapvetően tetszett, mert jól strukturált volt a formátum és könnyű volt kitölteni. Ugyanakkor azt már akkor lehetett látni, hogy „ráncfelvarrásra szorul”.  Az interjúra többek között azzal készültem fel, hogy konkrét ötleteket és javaslatokat írtam össze a dokumentumok továbbfejlesztéséhez.

 

Jómagam akkoriban úgy érzékeltem, hogy az Europass CV megosztotta a személyzeti szakembereket. Valakik szerették és ajánlották minden álláskeresőnek. Akadt viszont egy réteg, aki „Csak az Europasst ne!” felkiáltással állt a kérdéshez. Annyi bizonyos, nem igazán volt rugalmas, személyre szabható.

- Az Europass CV akkor is segítség volt azoknak, akik az iskolából kikerülve elkezdtek állást keresni. A felhasználói profil is visszaigazolja, hogy az Europasst általában első önéletrajzként használják, olyan fiatalok, akiknek még nincs tapasztalatuk ezen a téren. A szerkesztőfelület vezeti őket, előre adja a struktúrát.

Ennek ellenére valóban változtatni kellett: rugalmasabbá, felhasználóbarátabbá kellett alakítani a felületet és modernizálni a kinézetét. A mostani formátum mögött évek fejlesztőmunkája és finomhangolása áll – informatikában a CEDEFOP (ez az EU szakképzési ügynöksége – a szerk.), tartalomban a nemzeti Europass központok hálózata részéről.

 

A mostani beszélgetés előtt teszteltem a rendszert (itt érhetõ el - a szerk). A nulláról elkészítettem a saját Europass CV-met. A korábbinál valóban sokkal jobban néz ki, és felhasználóbarát a kezelőfelület. Ha a reklám-, kreatíviparba pályáznék, valószínűleg nem ezt használnám, ott fontos a különlegesség. Máshol viszont szerintem bevethető. Zavart viszont, hogy a nyelvtudást az EU-s skálán kellett megadni, ami A1-tõl C2-ig történő szintezést jelent.  Én hagyományosan alap-, közép-, felsőfokban gondolkodom vagy társalgási-tárgyalási szintben.

- Ki lehet húzni belőle ezt a skálázást és szabad szavasan is megadható az alap-közép-felsőfokú szintezés. Azért ragaszkodunk az alapsablonban az A1-C2-es skálához, mert a Közös Európai Referenciakeretnek megfelelően ez az a közös nevező, amely alapján összehasonlítható az emberek tényleges nyelvtudása az EU-ban. Mivel az Europass dokumentumcsaládnak az is a célja, hogy segítse az EU-n belüli oktatási és munkaerőpiaci mobilitást, ez egy nagyon fontos szempont. Egyébként úgy tapasztaltuk, hogy Magyarországon a HR-esek nagy része már megszokta ezt a felosztást.

 

Ha már a HR-eseknél tartunk, mit gondolnak az Europass CV-ről? Gondolom, kérdezik őket.

- Eddig két felmérést készítettünk, legutóbb tavaly, amikor elsősorban nagyvállalatok képviselőit kérdeztük. 75 százalékuknak pozitív véleménye volt, 10 önéletrajzból pedig átlagban 3,75 pályázat érkezik ebben a formátumban, ami magas aránynak számít.

 

Mennyien használják az Europasst?

- A legfrissebb, 2015- ös adatok szerint Európában 17,97 millióan töltöttek már ki Europass önéletrajzot, ami 44 százalékos emelkedés 2014-hez képest. Magyarországon 1,23 millió kitöltőről beszélhetünk, ez  az ötödik legmagasabb szám a tagországok között. Ezzel továbbra is ez az EU legnépszerűbb dokumentuma, hazánkban pedig a leggyakrabban használt önéletrajz forma.

 

Kik a kitöltők? Van profiljuk róluk?

Az összes kitöltő 55 százaléka legfeljebb öt éve dolgozik, és 40 százalékuk 25 év alatti. Tehát elsősorban a szakképzettek és a huszonévesek- harmincas éveik elején járók használják. Akadnak, akik külföldi munkavállalás miatt regisztrálnak az oldalra, és olyanok is, akik hazai pályázáshoz állítják össze az önéletrajzot magyar és idegen nyelven, amihez a szerkesztőfelület segítségét veszik igénybe.

 

Ha jól tudom, a toborzó szakemberek felé is mozdultak, HR-es szakkiállításokon is jelen vannak.

- Az elmúlt években szemléletbeli váltáson ment át az Europass. Elkezdett egy innovációs munkacsoport dolgozni a munkaadókat segítő fejlesztéseken nemzetközi szinten. Tehát nem csak az álláskereső felhasználóknak, hanem a pályázati anyagokat fogadó cégeknek is kínálunk szolgáltatásokat. Ennek egyik iránya a nagyvállalatok, állásportálok elérése, amelyek nagy számú önéletrajzot kezelnek és fogadnak. A másik pedig a kisvállalkozások világa, amelyek kisebb számú CV-vel találkoznak.

 

Kezdjük a nagyobb cégekkel.

- Nekik olyan informatikai megoldást kínálunk, amellyel az Europass formátumú önéletrajzok egy gombnyomással a saját céges önéletrajzi adatbázisba illeszthetőek be. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a szolgáltatással a cégek több önéletrajzot gyűjthetnek. Olyanokat is elérhetnek, akik nem akarják – nincs idejük, türelmük - bevinni Europass CV-jüket a céges adatbázisba. Elég csupán a saját weboldalon elhelyezni egy linket például ilyen felirattal: „Ha Europass típusú önéletrajza van, itt töltse fel”. És oda kattintva, az adatok a saját adatbázis megfelelő részeibe érkeznek. Nem kell a személyes adatokat, a szakmai tapasztalatot és a többi információt begépelnie a jelöltnek.

Emellett a munkaadók az e-mailben kapott Europass CV-ket könnyebben kezelhetik, ha azokat automatikusan saját rendszerükbe „szívhatják be”. Ilyen együttműködésre már több európai országban van példa, Magyarországon partnereket keresünk hozzá.

 

Mennyibe kerül mindez?

- Teljesen ingyenes. Csupán informatikai szintű egyeztetés, együttműködés szükséges a cég és a Nemzeti Europass Központ között.

 

Mit dolgoztak ki a kisebb cégeknek?

- Náluk azt tapasztaltuk, hogy a toborzási munkát többnyire az ügyvezető / szakmai vezető és asszisztense végzi, ritkán egy HR-es pozícióban levő munkatárs. Ők nem építenek adatbázist, hanem többnyire egy mappába mentik le az önéletrajzokat, amit körülményes kezelni. Nekik olyan megoldást kínálunk, ami táblázatkezelő programba - például Excelbe - rendezi be az összes megadott önéletrajzot. Így egy-egy szempontot kiválasztva egymás alatt találhatóak az esélyes jelöltek, gyorsan át lehet látni, hogy 50-60 jelölt közül kik felelnek meg leginkább az általuk megadott feltételeknek. Ez a szolgáltatás is ingyenes és felgyorsítja a kiválasztási folyamatot.

 

Mely szakmákból töltik ki a legtöbben az Europass CV-t?

1. Pincér
2. Programozó
3. Bolti eladó
4. Nővér
5. Recepciós
6. Szakács
7. Irodai munkatárs
8. Gépészmérnök
9. Adminisztrátor
10. Építőmérnök
(Forrás: CEDEFOP, 2015)

 

Forrás: HR Spirit