Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Nemzetközi összefogás a fiatalok munkaerő-piaci útkereséséhez és boldogulásához

A projekt célja egy olyan tréningprogram kidolgozása, amely 16-36 év közötti, alacsony iskolai végzettségű, tanulási nehézségekkel és szociális zavarokkal küzdő álláskereső fiataloknak ad esélyt a felzárkózásra. Nem csak ők, hanem a velük foglalkozó szakemberek is speciális képzést igényelnek, hogy együttműködésük valóban hatékony legyen.
Nemzetközi összefogás a fiatalok munkaerő-piaci útkereséséhez és boldogulásához

Az Erasmus + program támogatásával megvalósuló „Social competence training and other supporting measures in newly developed training courses” - „A szociális kompetenciákat fejlesztő tréning és egyéb támogató szolgáltatások újonnan fejlesztett tananyagokban” - elnevezésű projekt a 16-36 év közötti munkanélküli személyek munkaerőpiacon való elhelyezkedésének segítését tűzte ki célul 4 ország összesen 5 partnerével összefogva (Szombathelyi Képző Központ Kft. (koordinátor), BFI Wien, NGi (UK) Limited, S.F.or Centro Studi Formazione Irentamento, LEED Helyi Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztési Kft.)

A projekt célja egy olyan tréningprogram kidolgozása, amely 16-36 év közötti, alacsony iskolai végzettségű, tanulási nehézségekkel és szociális zavarokkal küzdő álláskereső fiataloknak ad esélyt a felzárkózásra. Nem csak ők, hanem a velük foglalkozó szakemberek is speciális képzést igényelnek, hogy együttműködésük valóban hatékony legyen.

 

Ennek a projektnek a harmadik nemzetközi projekt találkozója Rómában 2016. május 4-6. között szerveződött. A partnerek megismerték a hátrányos helyzetű fiatalok bevonásával megvalósult olasz, osztrák és magyar kísérleti tréning tapasztalatait. Magyarországon rendkívül sikeres volt a tréning, amely a csapatmunka, önismeret, személyiségfejlesztés, munkaerő-piaci ismeretek, karriertervezés területeken vezette végig a 12 résztvevőt 4 héten át. A tréning 3. hetében már minden résztvevő aktívan állást keresett, és az utolsó napon többen kérdezték, hogy lesz-e folytatás (az év közepén induló szombathelyi foglalkoztatási paktum projektben a tréning ismételt megvalósítása mellett a szakmai képzések és támogatott foglalkoztatás is lehetséges lesz).

Az egyéni tervek között szerepelt szakmai képzés elvégzése, és munkába állás is. A római találkozón a partnerek megfogalmazták a tananyaggal kapcsolatos változtatási javaslatokat is (pl. minél nagy teret adni a trénereknek a tréning csoporthoz való alkalmazkodás miatt a tréning rugalmas lebonyolításában, illetve nagyobb számú munkahely látogatás beiktatása a programba), és megtervezték az augusztus végén megrendezendő szombathelyi zárótalálkozóig elvégzendő feladatokat akcióterv formájában. A LEED Nonprofit Kft. a tréning anyag megismertetése és jövőbeni használatának ösztönzése érdekében 2016. június 29-én Budapesten tájékoztató rendezvényt szervez foglalkoztatási paktumok, kormányhivatalok és egyéb érdeklődő szervezetek számára.

 

Forrás: Alon Csoport