Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Bruegel Intézet: Okos megoldások a növekedés beindítására

A gazdasági válságból való kilábalás egyetlen járható útja az EU tagországok számára a növekedés forrásainak megtalálása. A növekedés beindításának lehetőségeirõl, gazdaságpolitikai eszközeiről szól a brüsszeli Bruegel kutatóintézet (Georg Zachman szerzőségével) tavaly év végén publikált tanulmánya, amelynek címe: Smart choices for growth.
Bruegel Intézet: Okos megoldások a növekedés beindítására

A strukturális reformok és modernizáció gazdaságösztönző szerepét értékelő tanulmány legfontosabb megállapítása az, hogy a kormányok hiába fektetnek komoly összegeket egy szektorba vagy ösztönzik a fejlődését egy-egy iparágnak – pl. a szélessávú telekommunikációs hálózatoknak – ha nem fejlesztik az olyan alapvető funkciókat, mint az oktatás.

Ez azt jelenti, hogy a siker kulcsa egy a társadalom és a gazdaság teljes problémakörét átfogó stratégiai megközelítés és a kisebb növekedési potenciállal rendelkező területekbe való beruházás csökkentése – a kormányzati stratégiai források elvékonyodását elkerülendő. A kormányzati stratégia nem csak beruházásokat, hanem reformokat is magában kell, hogy foglaljon – ebben a tekintetben kiemelt szerepe van a munkaerőpiaci modernizációnak, a beruházás és növekedésorientált üzleti környezet szabályozási keretrendszerének, és a humántőke fejlesztésének.

A tanulmány az alábbi weboldalon érhetõ el.

 

Forrás: EU-Navigátor 2013/3. (Magyar Külügyi Intézet Európai Kutatási Központ)