Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Létrejött a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos, valamint a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős kollégája, Andor László az idén Lipcsében megrendezésre kerülő WorldSkills versenyen jelentették be, hogy létrejött a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége. A szövetség az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását tűzte zászlajára.
Létrejött a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetsége

E cél érdekében egyrészt javítani kívánja a tanulószerződéses gyakorlati képzések minőségét, másrészt arra törekszik, hogy szerte az Európai Unióban több ilyen képzés álljon a fiatalok rendelkezésére. Ehhez széles körű partnerséget kíván kialakítani a foglalkoztatási és az oktatási ágazat fő szereplői között, és szemléletváltást szorgalmaz. A szövetség ki fogja választani, hogy az EU-ban mely tanulószerződéses gyakorlati képzések váltak be a legjobban, és ezeket minden egyes tagállamban a helyi viszonyokhoz fogja igazítani.

 


A szövetség által előmozdítani kívánt intézkedéseket az Európai Szociális Alap, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, valamint az EU új oktatás-, képzés- és ifjúságpolitikai programja, az Erasmus+ is támogatja.

 

„Minden érintett szereplőt arra kérünk, hogy csatlakozzon a tanulószerződéses gyakorlati képzés európai szövetségéhez annak érdekében, hogy több és jobb gyakorlati képzés legyen Európában" – nyilatkozta a két biztos egyhangúlag. „A gyakorlati képzések meghatározó szerepet játszhatnak az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításában, hiszen a fiatalok így végre szert tehetnek a munkáltatók számára fontos készségekre és tapasztalatokra."

 

A fejlett szakképzési rendszerrel rendelkező országokban, így Németországban, Dániában, Hollandiában és Ausztriában alacsonyabb a fiatal munkanélküliek aránya. A Bizottság a European Employment and Social Situation (Foglalkoztatási és társadalmi helyzet az Unióban) című, legutóbbi negyedéves kiadványa is megerősíti a fentieket. E tanulmányból szintén az derül ki, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzések és a szakmai gyakorlatok ugródeszkát jelentenek az állandó munkahely felé. Ezért a tanulószerződéses gyakorlati képzések az ifjúsági garancia kezdeményezésnek is alapvető elemei, amelyet a Bizottság az ifjúsági foglalkoztatási csomag részeként 2012 decemberében terjesztett elő, és amelyet a Tanács idén áprilisban fogadott el.

 

„Most összefogásra és tettekre van szükség ahhoz, hogy fiataljainkat felvértezzük azokkal a készségekkel, amelyek révén sikerrel járnak mind a magánéletükben, mind munkájuk során" – nyilatkozta Andrula Vasziliu. „Tekintettel az ifjúsági munkanélküliség elfogadhatatlanul magas szintjére, igen sürgetővé vált, hogy az oktatásért és a foglalkoztatásért felelős szereplők együttműködjenek abban, hogy megkönnyítsék az átmenetet a fiatalok számára az iskolapadból a munka világába" – tette hozzá Andor László.

 

A szövetség támogatni fogja azokat a tagállami reformokat, amelyek tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszerek létrehozására vagy további kiépítésére törekednek. A Bizottság minden lehetséges partnert arra kér, hogy csatlakozzon a szövetséghez: így a hatóságokat, a vállalatokat, a szakszervezeteket, a kereskedelmi kamarákat, a szakképzést biztosító szervezeteket, az ifjúság képviselőit és a foglalkoztatási szolgálatokat. Arra bátorítja őket, hogy tegyenek egyértelmű kötelezettségvállalásokat arra nézve, hogy a tanulószerződéses gyakorlati képzéshez hasonló rendszerek számára több köz- és magánfinanszírozási forrást tesznek elérhetővé.

 

További információk

Forrás: Európai Bizottság