Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Európai elismerés a Siemens duális képzését végző tanulóknak

Tavaly szeptemberben egy osztállyal indította el a Siemens duális képzéses rendszerét, idén pedig már két szakmában közel 40 tanuló részesült az oktatás ezen formájában az EU Leonardo-programjának támogatásával. A képzésben részt vevők száma, a Siemens modern tanintézményének átadásával, néhány éven belül 130 főre nőhet - jelentette be Dale A. Martin, a cég elnök-vezérigazgatója Budapesten. Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője Europass mobilitási igazolványt nyújtott át a képzésben részt vevő diákoknak.
Európai elismerés a Siemens duális képzését végző tanulóknak

A Németországban hosszú múltra visszatekintő duális képzési rendszer keretében az elméleti tudást a diákok a szakképzésért felelős intézményben, a gyakorlati tudást pedig a valódi gyártási körülményeket szimuláló céges tanműhelyben sajátíthatják el. Az iskolapadból kikerülő tanulók így keresett szakmákban szerzett több éves munkatapasztalattal, piaci versenyelőnnyel, idegen nyelvi ismerettel vághatnak neki az álláskeresésnek. Sokukat azonnal foglalkoztatja a képzést indító vállalat.

 

Budapesten elsőként a Siemens létesített olyan, a duális képzés keretében működő tanműhelyt, ahol gyakorlatorientált képzéssel modern, versenyképes szaktudáshoz jutnak a diákok. Az első évben indult hegesztő szakképzés mellett ma már ipari gépész, jövőre pedig mechatronikai képzésre is jelentkezhetnek a tanulók. „Minden általunk indított képzés olyan hiányszakmának minősül Magyarországon, amelyre a cégeknek valódi szüksége van. A Siemens ennek érdekében olyan rendszert alakított ki, amelyből nem csak vállalatunk, de a magyar kis- és középvállalkozások is profitálhatnak” – mondta dr. Gmoser Anikó, a Siemens duális képzés rendszerének vezetője.

 

A Siemens Professional Education különlegessége ugyanis, hogy – a hasonló nagyvállalatokkal ellentétben – nem kizárólag a saját vállalat számára képezi a diákokat. A rendszer nyitott minden magyarországi kis- és középvállalkozás számára is, megteremtve a lehetőségét, hogy olyan vállalatok is részesülhessenek a képzés előnyeiből, amelyek saját forrásból nem tudják előteremteni egy tanműhely kiépítésének és fenntartásának költségeit.

 

„A Siemens Magyarországon nemcsak beruház, hanem be is fektet. Elsősorban a fiatalokba és a versenyképes szaktudásba, akik és ami az ország és a vállalat hosszú távú jövőjét támogatják. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Gizella úti székhelyünk részleges átalakításával létrehozunk egy modern tanintézményt, amely néhány éven belül 120-130 diák számára teremti meg a duális képzésben tanulás lehetőségét. A tanműhely létesítése öregbíti a Siemens több mint 125 éves magyarországi jelenlétét, és erősíti az oktatási rendszerrel, valamint a hazai gazdasági szereplőkkel való további együttműködést” – mondta Dale A. Martin, a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatója.

 

Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője ünnepélyesen átadta az Europass mobilitási igazolványt annak a 12 magyar diáknak, akik idén nyáron több mint 3 hetet töltöttek a Siemens mülheimi tanműhelyében. Az Európa-szerte elismert igazolvány az uniós tagországokban végzett gyakorlatot, tanulmányt folytató diákoknak jár, hivatalosan tanúsítva a képzés révén megszerzett kompetenciát. „A diákok a szaktudás bővítése mellett a képzés során a hazaitól eltérõ szervezeti és munkakultúrát is megtapasztalhatták, és fejlődött nyelvtudásuk. Ez vonzó a leendő munkáltatók számára, hasznos az ország számára, és mindenkit személy szerint is gazdagít. A gazdasági válság egyik legsúlyosabb következménye a fiatalkori munkanélküliség megemelkedése. Az Európai Unió Leonardo Da Vinci programjára az elmúlt 7 év során az EU mintegy 380 milliárd forintot fordított a tagországokban, ami többszázezer fiatal számára jelentett hatékony segítséget az álláskeresésben.” – mondta el dr. Szűcs Tamás.

Forrás: ITextreme