Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU

A magyarországi és romániai KKV-k számának növelése a célja annak az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci programnak, melynek keretében a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével vállalkozási alapismereteket oktató francia e-learning tananyagot adaptált a hazai és romániai vállalkozási környezetre.
Oktatással növelné a magyarországi és romániai KKV-k számát az EU

Az online kurzusok segítségével a főiskolai hallgatók, a kezdő és leendő vállalkozók nem csak gyakorlati ismereteket szerezhetnek, de szimulációs feladatokon keresztül a vállalkozások működtetéséhez szükséges innovatív gondolkodásmódot is elsajátíthatják.

 

Az Európai Unión belüli vállalkozások 99 százaléka kis- és középvállalkozás, melyek a magánszektorban lévő munkahelyek közel kétharmadát adják. Mindezek ellenére az EU polgárainak 60%-a nem tervezi saját vállalkozás elindítását. Az Európai Unió Leonardo da Vinci innovációtranszfer alprogramjaként hazánkban a Budapesti Gazdasági Főiskola vezetésével, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem részvételével valósult meg az Entrepreneurship by E-Learning For Adults – Vállalkozási ismeretek felnőttek részére e-learning útján című projekt, melynek célja, hogy Magyarországon és Romániában megforduljon ez a tendencia.

 

A projekt keretében a BGF a neves francia üzleti iskola, az Ecole de Management de Normandie által kidolgozott, 30 modulból álló tananyagot ültette át a hazai és romániai vállalkozási környezetre. Az online kurzusok között éppúgy megtalálhatók a gazdasági, vállalkozási alapismeretek, a számviteli logika megértését célzó anyagok, mint a pénzügyi illetve kereskedelmi diagnózis felállítását, vagy az üzleti terv elkészítését oktató modulok. Az új e-learning módszer a főiskolai hallgatóknak, a kezdő és leendő vállalkozóknak az alapvető pénzügyi-gazdálkodási ismeretek megszerzése mellett segítséget nyújt egy új, innovatív vállalkozói gondolkodásmód elsajátításához is. A projekt keretében kialakított tananyagot 2013. március-júniusa közötti próbaoktatáson több mint 100 vállalkozó illetve 50 távoktatásban tanuló diák részvételével tesztelték sikeresen a BGF oktatói.

 

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) 2000. január elsején a három jogelőd intézmény – a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, a Külkereskedelmi Főiskola, valamint a Pénzügyi és Számviteli Főiskola – összevonásával alakult meg. A jogelőd intézményekben végzettek, illetve az elmúlt években BGF-es oklevelet szerzők a hazai munkaerőpiac legelismertebb, legkeresettebb szakemberei, számosan közülük a magyar társadalom és gazdasági élet vezető személyiségei. Az intézmény 2011 júniusában tagságot kapott az Európai Egyetemek Szövetségében (EUA), amely Európa vezető felsőoktatási szervezete, míg 2012-ben a Nemzetközi Egyetemi Szövetséghez (IAU), az UNESCO felsőoktatási szervezetéhez csatlakozott.

Forrás: napigazdasag.hu