Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában

Az elmúlt év végén írta alá a Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely önkormányzata, valamint a térség hat meghatározó vállalata azt a megállapodást, amely megalapozza a gépészmérnökképzést. Szombathelyen a jövő év szeptemberében szeretnék elindítani a mérnökképzést. A szakindítási szándék hátterében a kormányhatározattal kiemelt járműipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot alkotó cégek kezdeményezése áll.
Mérnökképzés Nyugat-Pannóniában

 Tavaly novemberben kötött megállapodást a szombathelyi mérnöki képzések megteremtéséről a Nyugat-magyarországi Egyetem, a nyugat-pannon térség meghatározó járműipari cégei – BPW-Hungária, Delphi Hungary, Epcos, Jabil Circuit, LuK Savaria, Opel – és Szombathely önkormányzata. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a magyar kormány részéről Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselő, Magyarország honvédelmi minisztere.

 

A szakindítási szándék hátterében a kormányhatározattal kiemelt járműipari központtá nyilvánított Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot alkotó cégek kezdeményezése áll. A szóban forgó fejlesztési program kiemelt célja a helyi kutatás-fejlesztési központok létrehozása a vállalatoknál, ezáltal a magasabb hozzáadott értéket termelő mérnöki munkák arányának növelése. A térségben tervezett gazdaságfejlesztési program célkitűzése, hogy 250 milliárd forint tőkeberuházással 25 ezer új munkahely jöjjön létre a térségben.

 

Egyébként az érintettek a jövő év szeptemberében szeretnék elindítani a mérnökképzést. Ugyanakkor az idő egyre kevesebb, mert ahhoz, hogy a képzést a tervezett időben el tudják indítani, már márciusban be kell nyújtani a gépészmérnöki alapszak akkreditációs anyagát a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottsághoz, mely akkor támogatja a szak indítását, ha úgy látja, hogy az egyetem biztosítani tudja a szükséges tárgyi, személyi feltételeket. Ide tartozik, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem, az említett tavaly november óta eltelt rövid idő ellenére, a duális képzések kialakítását támogató pályázati konstrukció keretében már benyújtott egy hatszázmillió forintos pályázatot. Egyébként ettől függetlenül az akkreditációs és a humánerőforrás-bővítéssel kapcsolatos munkák már elindultak, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014-es önálló költségvetési fejezetéből százmillió forinttal is támogat. A gépészmérnöki képzés indításához legalább öt tudományos fokozattal rendelkező gépészmérnökre van szükség, akik a képzésben megjelenő szakmai tárgyakat oktatni és gondozni tudják. Tudni kell azt is, hogy valóságos verseny alakult ki a mérnökökért, a már nevet szerzett intézményekkel versenyben áll Szombathely. A nyugat-magyarországi városban azonban nincs hagyománya a mérnökképzésnek. A szakindítást szakmai tanácsadó testület is segíti, és az egyetem most hirdeti az oktatói állásokat, olyan feltételeket ajánl, amelyek vonzók lehetnek nemcsak pályakezdő tudományosan minősített mérnököknek, de már tapasztalt egyetemi szakembereknek is. Vonzók lehetnek a felkínált állások a határokon túli azon minősített gépészmérnököknek vagy oktatóknak is, akik Magyarországon szeretnének tovább dolgozni, oktatni és kutatni egy dinamikusan növekedő gazdasági térségben.

 

A felvett szakemberek az oktatás mellett a helyi nagyvállalatoknál versenyképes javadalmazásért dolgozhatnak is. A megállapodást aláíró Szombathely önkormányzata vállalta, hogy egyebek mellett lakást is biztosít a leendő oktatóknak. Molnár Miklós gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester lapunknak azt mondta, a már benyújtott 2014-es városi költségvetésbe kétszázmillió forintot terveznek gazdaságfejlesztési célokra. Ebből a keretösszegből majd a mérnökképzésre is lehet pénzt fordítani. Amennyiben szükséges, a város további forrásokat is biztosít mind a mérnökképzéshez, mind a gazdaságfejlesztéséhez.

 

Forrás: Magyar Hírlap Online