Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Hírek

Egész életen át tartó tanulás

Mintegy harminc külföldi tanár és diák vendégeskedett Kaposváron az Eötvös szakközépiskolában, az 'Egész életen át tartó tanulás' program keretében. A fiatalok a későbbiekben akár kaposvári cégeknél is tölthetik majd gyakornoki idejüket.
Egész életen át tartó tanulás

A Kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumnak a Leonardo da Vinci Partnerségek projektje, mely röviden az “InPath” címet viseli az Európai Bizottság és a Tempus Közalapítvány Egész életen át tartó tanulás program keretében valósul meg 2012 és 2014 között. A projekt koordináló feladatait Németország látja el; Magyarország, Románia, Szlovénia és Törökország partnerként vesz részt a programban.

 

A partnerség 16 és 22 év közötti magyar és külföldi iskolák diákjainak kínál lehetőséget, hogy készségeiket és kreativitásukat felhasználva (multi)nacionális csapatokban dolgozzanak és kulturális ismereteiket bővítve csatlakozzanak az európai munkaerőpiachoz. A projekt a szakképzés nemzetközi aspektusainak támogatását célozza és növeli a szakmát tanuló diákok foglalkoztatási lehetőségeit.

 

Február 23. és 28. között került sor a magyar mobilitásra. A kétéves projekt negyedik állomása volt a mintegy 30 külföldi tanár és diák kaposvári látogatása.
A program tartalmas volt, hiszen nemcsak a projektfeladatok elvégzése szerepelt a heti munkarendben, hanem kulturális és történelmi látványosságban is volt része a projektben dolgozó német, román, szlovén, török és magyar résztvevőknek.

 

A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány és a Videoton Elektro-Plast Kft. csendestársként vesz részt a projektben. A Közalapítvány képes összeállítással informálta a résztvevőket a Központ tevékenységéről, a régióban betöltött szerepéről, későbbi céljairól. A Videoton a készülő kiadványban is szerepel egy részletes cégbemutatkozással készült, illetve a látogatás során körbevezették a résztvevőket a cég épületeiben, így bepillantást nyerhettek az egyes termékek munkafolyamataiba.

 

A készülő angol nyelvű végtermék egy nyomtatott és elektronikus útmutató, mely hasznos információkat nyújt a projektben részt vevő országokról, régiókról, valamint a kaposvári és külföldi cégek gyakornokoknak kínált lehetőségeiről, a gyakornokokkal szemben támasztott elvárásairól. Ezenfelül segítséget nyújt az önéletrajz, álláspályázat megírásában is. A hazai és külföldi gyakornokok számára gyakornoki helyet biztosító több tíz külföldi cég mellett kilenc kaposvári cég is szerepel az útmutatóban.

 

A szakmai munka mellett a külföldiek megismerkedhettek a régió és Magyarország néhány nevezetességével. A hét során megtekintették a Rippl-Rónai Villát, a Lovas akadémiát és egy egész napos kirándulást tettek Keszthelyre, ahol a Festetics Kastély megtekintésén túl ellátogattak a Babamúzeumba, a Történelmi Panoptikumba és megcsodálták a Guiness rekorder Csigaparlamentet is. Hazafelé a Balaton part mentén jöttek, így lehetőségük nyílt megtekinteni a balatoni panorámát Fonyódon.

 

Forrás: kaposvarmost.hu