Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Jó példák

Találjon gyakornokot EU-s támogatással

Sokan az Erasmus programnak csak az európai egyetemeket, fõiskolákat érintõ tanulmányi ösztöndíjas részét ismerik. Pedig már cégek is fogadhatnak külföldi fiatalt szakmai gyakorlatra a program keretében. Hogyan lehetséges ez?

Olyan vállalkozások osztják meg tapasztalataikat, amelyek rendszeresen látnak vendégül más országból érkezõ tehetségeket.  

Már több magyar vállalkozás használja ki az Erasmus program adta elõnyöket és fogad gyakornokot EU-tagországokból, valamint Norvégiából, Izlandról, Liechtensteinbõl és Törökországból. Köztük van a budapesti Quantislabs és az Egerben, Budapesten mûködõ Supra Vita Nyelviskola is.

A Quantislabs Kft. a Budapesti Mûszaki Egyetem hallgatói által alapított start-up cég.
A hatékony szõlõpermetezésre kínál informatikai megoldást, és a magyar piac mellett a világ több országában értékesíti termékeit. Már több gyakornokot fogadtak eddig. A fiatalok feladata volt többek között marketing- és sajtóanyagok készítése, lektorálása, a külföldi piacok felkutatása. Árendás Csaba ügyvezetõ szerint a külföldi gyakornok jelenléte presztízst ad a cégnek és a nemzetközivé váló irodai környezet motiváló a munkatársaknak.  Fontos szempont az is, hogy a célpiacról érkezõ fiatal ismeri az ottani üzleti élet jellemzõit, tudja, mivel hatásos érvelni, és anyanyelvén képes megszólítani a potenciális ügyfeleket.  

A Supra Vita Nyelviskola elsõsorban angol nyelv, turisztikai, informatika szakos egyetemistákat fogadott eddig. „Nyelvórákat nem tartanak, de teljesen új színt visznek az iskola életébe, az irodai dolgozók is gyakorolják az angolt” – mondja Vitai Judit.
„A gyakornokok segítenek nemzetközi projektjeink kapcsolattartásában. Volt, aki marketing anyagot készített az iskolánk számára, és a netes hírlevélbe is besegített. Egyik gyakornokunk nyelvóráinkra ült be, és módszertani anyagot állított össze” – sorolja az elõnyöket Vitai Judit.


Mennyibe kerül az alkalmazás?

A gyakornokok után a cégeknek se bért, se járulékot nem kell fizetniük.
A gyakornokok hallgatói jogviszonyban maradnak intézményükkel, ottani társadalombiztosítási jogviszonyuk fennmarad. Emellett a gyakorlat idõtartamára – ami két hónaptól 1 évig tarthat – havi 300-600 euró (60-90 ezer forint) közötti összeget kapnak az Erasmus forrásából. Persze dönthet a cég úgy is, hogy ezt az összeget saját keretbõl kiegészíti – például étkezési, albérleti támogatással, de nem kell feltétlenül. A Supra Vita nem ad bért, a Quantislabs iskolaszövetkezeten át egészíti ki az ösztöndíjat.

A programnak kicsi az adminisztratív terhe: a vállalkozásnak csupán egy képzési megállapodást kell aláírnia a hallgatóval és intézményével, és a gyakorlat kezdetekor a hallgatót bejelenteni a helyi munkaügyi kirendeltségen. Emellett egyszerre akár több gyakornok is érkezhet.


Hogyan szerezhet új gyakornokot?

Elsõ lépésben érdemes néhány alapkérdést átgondolni: miben tudna a gyakornok a cég segítségére lenni, mennyi idõre tudná fogadni, mikor kezdene, milyen szakos hallgatót keres, milyen országból, ki lesz a céges kapcsolattartója. Ezt követõen egy gyakornoki hirdetést célszerû megírni. Ebben kérhet a cég Europass-formátumú önéletrajzot a pályázóktól, amely az EU ajánlott mintája (az europass.hu oldalon érhetõ el) és Európa-szerte ismert. Ezt követõen regisztrálja cégét és töltse fel hirdetését ingyenesen a studentplacement.tpf.hu oldalon.
Ha beérkeznek az önéletrajzok, akkor a kiválasztást a modern technológiáknak köszönhetõen, akár videóinterjú (például skype) formájában is lehet folytatni.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a külföldi fiatal nem hoz csodát, nem termel bevételt (legalábbis az elsõ egy-két hónapban biztosan nem), és korlátozott idõre érkezik. Ennek ellenére az általa hozott tudás, szemlélet, kultúra, nyelvismeret hasznára lehet a vállalkozásoknak.


Karácsony Zoltán