Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Jó példák

Külföldi szakmai gyakorlatos hallgatók fogadása – a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara tapasztalatai

Interjú Laurent Poironnal, az MFKI elnökével

 

Hogyan látja a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat az elmúlt években? Milyen ágazatokban a leggyakoribb a francia és a magyar cégek együttmûködése?

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok (ahogy a Kamara fennállása is) több mint 20 évre nyúlnak vissza. Ma Franciaország a harmadik legnagyobb befektetõ Magyarországon, a befektetések a magyar GDP mintegy 10 százalékát (10,4 milliárd eurót) adják. A francia cégek megbízható, stabil munkáltatónak számítanak, közel 52 000 fõt foglalkoztatnak, 99,8 százalékban magyar munkavállalókat. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a legmagasabb árbevételt az ipari szektor produkálja, a legtöbb munkavállalót pedig a fogyasztási javak és kereskedelem szektorban alkalmazzák. A francia jelenlét a gazdaság szempontjából fontos szerepet játszó szolgáltatói szektorban is jelentõs, annak ellenére, hogy az elmúlt idõszakban pont ebben a szektorban, ezen belül is a banki, telekommunikációs és energia ágazatban nem volt egyszerû a vállalatoknak. Összességében Magyarország továbbra is vonzó terep a francia cégek számára, akiknek azonban az is fontos, hogy a gazdasági környezet érthetõ, kiszámítható és tervezhetõ legyen.
 

A Kamara hogyan segíti elõ a gazdasági kapcsolatok erõsödését a két ország között?

A Magyarország iránt érdeklõdõ francia cégek számára kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtunk, így például tolmácsolunk, fordítunk nekik, segítjük õket az üzleti partnerkeresésben, B2B találkozókat szervezünk. Ha igényli a cég, a piackutatástól kezdve a cégalapításig, sõt a munkatársak felvételéig elkísérjük. A kommunikációs osztályunk ezzel szemben a már itt lévõ francia cégek, illetve a francia vállalatok iránt érdeklõdõ magyar cégek magyarországi érvényesülését támogatja üzleti rendezvényekkel, információs kiadványokkal, lobbitevékenységgel. Kamaránk legnagyobb értékét a kapcsolatai jelentik, minden tevékenységünkben tagjainkra, partnereinkre támaszkodunk.
 

A Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt években több alkalommal fogadott Erasmus ösztöndíjas hallgatót szakmai gyakorlat keretében. Ön szerint miben segíthet egy külföldi kapcsolatokkal rendelkezõ céget, ha külföldi hallgatót fogad szakmai gyakorlatra?

A külföldi gyakornokok esetében mindenképp pozitívum, hogy a csapatba egy anyanyelvû kerül, aki kiválóan tud segíteni az idegennyelvû céges kommunikációban, illetve a saját kultúráját is közvetíti a hazai munkatársak felé. Egy külföldi jelenléte továbbá erõsítheti a többiek nyitottságát, empátiáját, amibõl végsõ soron maga a cég is profitálhat, hiszen javulhat a csapatszellem.
 

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a szakmai gyakorlatos hallgatóknak, hogy a Kamaránál gyakornoki munkát kapjanak? Hogyan választják ki a hallgatókat?

Alapvetõ feltétel, hogy aktív hallgatói jogviszonyuk legyen, illetve a Kamaránál elengedhetetlen a felsõfokú francia és a középfokú angol nyelvtudás. Fontos még az önállóság és a megbízhatóság, hiszen a Kamaránál a gyakornokok olykor saját felelõsséget is kapnak. Ezentúl pedig a pozíciónak megfelelõen változhatnak az elvárások: a kereskedelmi osztályon fontos a magyarországi gazdasági és politikai élet, a közigazgatás behatóbb ismerete, míg a kommunikációs osztályon fontos a kreativitás, a kommunikációs eszközök, csatornák ismerete.
 

Évente körülbelül mennyi gyakornokot fogadnak? A gyakornokok hány százaléka érkezik külföldrõl? Hogyan segíti az Erasmus+ program vagy más ösztöndíj programok a külföldi szakmai gyakornokok fogadását?

Célunk olyan gyakornokokat választani, akik hosszabb ideig, 6-10 hónapig tudnak nálunk maradni. Így a gyakorlat végére teljesen átlátják a Kamara mûködését, és komplexebb feladatokat is rájuk tudunk bízni. Ennek megfelelõen évente 2-3 gyakornok fordul meg nálunk, körülbelül fele-fele arányban franciák és magyarok. Az Erasmus ösztöndíj-programmal mi közvetlenül nem állunk kapcsolatban, a gyakornokok önállóan szokták ezt a fajta támogatást intézni maguknak. Annyi azonban biztos, hogy egy ösztöndíj típusú támogatás is könnyítheti az ittlétüket.
 

Van-e valamilyen információjuk arról, hogy a volt gyakornokok hol helyezkednek el a késõbbiekben, milyen szakmai karriert futnak be?

Büszkék vagyunk arra, hogy a gyakornokaink nagy részével nagyon jó kapcsolatot sikerül kiépítenünk, így a gyakorlat vége után is rendszeresen hallunk róluk. Egy részüknek annyira megtetszik Magyarország, hogy a szakmai karrierjük során szívesen térnek ide vissza, másoknak pedig a további nemzetközi tapasztalatszerzéshez adnak bátorítást a nálunk eltöltött hónapok. Ehhez segítségükre van a francia állam VIE (Volontariat International en Entreprise) programja, amely francia cégekkel együttmûködve a 28 év alattiak szakmai mobilitását segíti az európai térségben. Ezek a fiatalok általában önálló kereskedelmi képviselõként a cég számára teljesen új országokban segítik az üzleti kapcsolatok épülését. Mivel a vállalatok ezeken az új területeken az elsõ idõkben még nem rendelkeznek irodával, gyakran a helyi francia kamara infrastruktúráját használják a mindennapi munkára vagy üzleti találkozók szervezésére. A mi Kamaránk a közelmúltban átadott, új irodájában összesen 4 VIE számára tud munkaállomást biztosítani, amibõl az egyiket hosszú távra már ki is bérelte egy francia, parkolóautomatákkal foglalkozó cég.


Az interjút készítette: Fekete Zsófia