Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Kiadványok

Munkaerőpiac-orientált felsőoktatás

Ötletek, bevált gyakorlatok az „Új készségek és munkahelyek” nevű európai kezdeményezéshez
Munkaerőpiac-orientált felsőoktatás

A Tempus Közalapítvány jelentős szerepet tölt be az egész életen át tartó tanulás stratégiájának hazai előmozdításában, melyhez kapcsolódóan 2011-ben a felsőoktatás és a munkaerőpiac kapcsolatát választottuk fókusztémaként, reflektálva az Európai Bizottság által meghirdetett „Új készségek és munkahelyek menetrendje" programjára.

 

Elsődleges célként azt tűztük ki, hogy kezdeményezéseinken keresztül felhívjuk a felsőoktatási szereplők figyelmét a téma helyi szintű átgondolásának fontosságára, másodlagos célunk pedig a helyi oktatási innovációk feltárása és támogatása volt. A 2011-ben közzétett két felhívásunk során az alábbi kérdésekre kerestük a választ és bíztunk benne, hogy a jelentkezések alapján bepillantást nyerhetünk olyan szakmai műhelyekbe, melyek tudásbázist jelenthetnek a felsőoktatási minőségfejlesztés számára.

 

Léteznek-e, valóban szükségesek-e új munkaerő-piaci készségek? Hogyan reflektál a változó igényekre a képzési kínálat?

Milyen – a munkaerőpiac-orientáltság szempontjából hatékony – módszereket, tanulásszervezési eljárásokat, motivációs és értékelési technikákat alkalmaznak a felsőoktatási oktatók a minőségi képzés érdekében?

Kiket vonnak be az intézmények a képzésfejlesztésbe és megvalósításba, melyek az együttműködések szintjei és formái egy kurzus esetében?

 

A kiadvány letöltése (pdf, 4,25 MB)