Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Rendezvények

Tempus Üzleti Kávéház - Fókuszban: Külföldi gyakornokok fogadása

Évente közel 500 külföldi hallgató érkezik Magyarországra az Erasmus program keretében, hogy hazai cégeknél és szervezeteknél teljesítsenek szakmai gyakorlatot. Ezt a létszámot jelentõsen lehetne növelni. A Tempus Üzleti Kávéház 2014. május 14-ei rendezvényén ennek lehetõségeirõl beszélgettek, és a munkáltatók szemszögébõl ismerhették meg az érdeklõdõk a külföldi gyakornokok fogadásának gyakorlati hasznát.
Tempus Üzleti Kávéház - Fókuszban: Külföldi gyakornokok fogadása

 A Tempus Üzleti Kávéház kerekasztal-beszélgetése során különbözõ cégek, fogadó szervezetek világították meg a nemzetközi szakmai gyakorlatokban rejlõ lehetõségeket. A beszélgetésen a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a QuantisLabs Kft. és a Supra Vita Nyelviskola képviselõi osztották meg tapasztalataikat a külföldi gyakornokok fogadásával kapcsolatban.

A Tempus Közalapítvány, mint a korábbi Erasmus és a jelenlegi Erasmus+ program hazai koordinátora, segítséget nyújt a gyakornoki pozíciók külföldi meghirdetésében a most indult studentplacement.tpf.hu adatbázisa révén, ahová a cégek ingyenesen tölthetik fel a külföldi hallgatók számára meghirdetett pozíciókat. Ugyanakkor a fogadó cégnek alapos kiválasztási folyamat után érdemes elkötelezõdnie a megfelelõ jelölt mellett.
A kerekasztal-beszélgetés résztvevõi egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a külföldi gyakornokok feladatának elõzetes átgondolása, pontos meghatározása és az elvárások tisztázása mindkét fél részérõl. Az Erasmus+ programban a hallgató, az oktatási intézmény és a fogadó szervezet között egy háromoldalú képzési megállapodás jön létre, ez az egyetlen adminisztratív elõfeltétel a fogadáshoz. A külföldi hallgató a saját egyetemétõl kap ösztöndíjat, a cég pedig maga dönthet arról, hogy akar-e további juttatásokat adni a hallgatónak.

Vitai Judit, a Supra Vita Nyelviskola képzési vezetõje ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az esetleges ráfordítások mellett nem elhanyagolható a hazai munkatársak nyelvtudásának fejlõdése sem, hiszen az idegen nyelv használata a mindennapos kommunikáció, a szervezeti kultúra része lesz.
Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta, cégük elsõsorban marketing területen, külpiaci tevékenységeikkel összhangban alkalmazott külföldi hallgatókat az elmúlt években.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara több mint 15 éve fogad külföldi gyakornokokat. „Arra törekszünk, hogy ne csak megfelelõ mennyiségû, de megfelelõ minõségû munkát is tudjunk biztosítani a gyakornokoknak” – mondta Sipka Zsuzsanna, a szervezet ügyvezetõi asszisztense, kiemelve, hogy a folytonosság megkönnyíti a fogadó cég munkáját is, hiszen a hallgatók sokszor egymásnak adják át a praktikus információkat Magyarországról.
Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány felsõoktatási csoportvezetõje a rendezvényen elmondta, hogy az idei évben indult Erasmus+ program révén 2020-ig komoly források állnak a küldõ országok rendelkezésére a hallgatók mobilitásának támogatására, az pedig Magyarországnak és a hazai vállalatoknak is érdeke, hogy minél több tehetséges hallgató érkezzen hozzánk szakmai gyakorlatot végezni. Bokodi Szabolcs kiemelte, hogy a külföldi gyakornokok fogadásán túl évente már több mint 1000 magyar hallgató külföldi szakmai gyakorlatát teszi lehetõvé az Erasmus+ program.

Az elsõ Tempus Üzleti Kávéház a Campus Hungary TÁMOP-4.2.4.B/1-11/1 projekt keretében valósult meg. A sorozat további rendezvényei a külföldi tapasztalathoz köthetõ képességek és tudás munkaerõ-piaci értékérõl, illetve elismerésérõl szólnak, valamint az Erasmus+ program cégek számára is releváns pályázati lehetõségeivel foglalkoznak majd. A rendezvények témáiról bõvebb információ a www.gyakornokkereso.hu oldalon lesz elérhetõ.