Gyakornokkereső Tempus Közalapítvány

Szakképzésben tanulók fogadása szakmai gyakorlatra

Az Erasmus+ program az Európai Bizottság oktatást-képzést támogató programja. A szakképzésre irányuló alprogramjának egyik népszerű pályázattípusa a mobilitás (KA1), melynek keretében szakmai gyakorlatok és tanulmányutak valósíthatók meg különböző európai országokban. Cégek, vállalkozások küldő és fogadó szerepkörben is bekapcsolódhatnak a programba.

 

Külföldi szakképzési gyakornokok fogadása

Cégek, kis- és középvállalkozások szakképzésben tanuló külföldi diákokat fogadhatnak 2 héttől 12 hónapig terjedő szakmai gyakorlatra. A diákok utazásának, szállásának és megélhetésének költségeit a programból pályázati úton nyert támogatásból fedezi a küldő oktatási intézmény. A pályázatokat minden esetben a külföldi küldő intézmény készíti el és nyújtja be, így a fogadó cégekre eső adminisztratív feladatok/terhek minimálisnak mondhatók.

 

Szakképzési munkatársak külföldi képzése

Szakképzésben részt vevő cégek esetében lehetőség van a szakképzésért felelős munkatársak külföldi fogadó intézményben (szakmai szervezeteknél, cégeknél) végzett munkahelyi gyakorlatára, illetve job-shadowingon (szakmai tanulmányúton) történő részvételre is, 2 héttől 2 hónapig terjedő időtartamban. E tevékenységtípus esetében a vállalkozások küldő szerepkörben vesznek részt és önállóan pályáznak az Erasmus+ programból nyújtott támogatásra.

 

Munkatársak külföldi oktatási, képzési tevékenysége

Az Erasmus+ program a vállalatok munkatársainak külföldi szakképző intézménynél végzett képzési, oktatási tevékenységét is támogatja. E tevékenységtípus esetében a pályázó cég munkatársai tartanak képzést vagy oktatást egy külföldi szakképzési intézményben (2 hét – 2 hónap időtartamban). A kollégák külföldi tevékenysége során felmerülő költségek fedezéséhez a programból pályázati úton támogatás igényelhető.


Milyen eredménnyel járhat egy mobilitás?

>>  Nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat

>>  A szakmai ismeretek és készségek fejlesztése

>>  Új módszerek, technológiák megismerése, kipróbálása

>>  Idegen nyelv, szaknyelv aktív gyakorlása

>>  Szakmai kapcsolatok kiépítése

 

Külföldi gyakornokot fogadna?

Küldje el hozzánk az elképzeléseit angol, német vagy francia nyelven a gyakornokkereso@tpf.hu címre. A megkeresést továbbítjuk 32 ország partner Nemzeti Irodáihoz, akik segítenek azt eljuttatni az adott ország szakképző intézményeihez.

A leírás tartalmazza a gyakornok(ok) szakmai profilját: szakterület, feladat, nyelvismeret; a gyakorlat időtartamát és a kezdés időpontját; a további  elvárásokat és kiegészítő információkat.

Jelentkezzen be a nemzetközi adatbázisokba, ahol közzéteheti igényeit és kereshet a gyakornokot küldő képző intézmények között.

 


Amiről érdemes még tudni: Europass mobilitási igazolvány

Az Europass mobilitási igazolvány a más európai országokban folytatott szakmai gyakorlatok, tanulmányok során megszerzett készségek igazolására szolgáló dokumentum, ami megbízhatóan tájékoztatja például egy állásinterjú során a munkáltatót a jelölt gyakorlati tudásáról.

Részletek: www.europass.hu